Welke rol speelt de media trader?

Met een almaar toenemende groei neemt programmatic een steeds groter aandeel in de budgetten die in digitale reclame geïnvesteerd worden voor zijn rekening. Volgens e-marketer zal programmatic in 2020 86,3% van de investeringen in display vertegenwoordigen. Bijgevolg heeft de media trader een rol van kapitaal belang verworven binnen de trading desk. Gamned! belicht deze zeldzame profielen, hun werkomgeving en de bestaande complementariteit tussen mens en machine.

Definitie van een media trader

Een media trader staat in voor het beheer van de aankoop van de geveilde digitale reclameruimte voor rekening van de adverteerders. Zijn activiteiten kunnen verschillen naargelang de structuur van zijn bedrijf, maar berusten op drie grote missies. Om te beginnen vertaalt de media trader de briefing van een klant in de aankoopconsole door de campagnes voor te bereiden op de programmatic aankoopplatformen, zoals AppNexus of DV 360… Vervolgens optimaliseert hij de campagnes regelmatig om de best mogelijke resultaten te verkrijgen naargelang de doelstellingen van de klanten. Tot slot speelt de media trader de rol van adviseur bij de account managers en zijn klant. Hij staat bovendien technisch garant voor de trading desk, want hij heeft een technische kennis van de tools en beheerst het programmatic ecosysteem perfect.

Programmatic ecosysteem aan tradingkant

De omgeving waarin een media trader actief is, stemt overeen met een klassieke markt, georganiseerd rond een vraag en een aanbod. Dat maakt het mogelijk om kopers en aanbieders – die respectievelijk belichaamd worden door de DSP (Demand-Side-Supply) en de SSP (Supply-Side-Demand) in contact te brengen. Rond dit ecosystemen zijn nog andere spelers actief. Hieronder bijvoorbeeld de adserving tools die de advertenties moeten hosten, de analytics tools dienen om het goede verloop van de campagnes te controleren en de dataleveranciers helpen om de targetingopties te verrijken.

Complementariteit tussen media trader en data science

Dat programmatic complex lijkt, heeft veel te maken met het feit dat de belofte van de technologische hefboom ambitieus is. Programmatic stelt de spelers immers in staat in real time reclameruimte te kopen en de juiste doelgroep te bereiken op het juiste moment en op de juiste plaats. Deze belofte kan worden waargemaakt dankzij de kennis van de media trader, maar ook door het gebruik van algoritmen en machine learning, vandaar de toenemende rol van data science. Maar opgelet, ook al is de aankoop van de mediaruimte gedeeltelijk geautomatiseerd, toch blijft de menselijke expertise primordiaal. De mens heeft nog steeds het laatste woord, niet de machine.

 

Jobfiche: Media Trader

In uw dagelijkse job houdt u zich bezig met:

 • Set up: de programmatic campagnes configureren op verschillende inventarissen en ervoor zorgen dat de doelstellingen van de klant worden gehaald.
 • Beheren van bidding strategieën, opvolgen van prestaties en implementeren van optimalisaties.
 • Nauw samenwerken met account managers.
 • Opvolgen van tools en innovaties op de markt.

 Vereisten:

 • Een jaar ervaring in een soortgelijke taak en een uitstekend inzicht in de wereld van media en digital.
 • Praktische ervaring inzake programmatic (DSPs, GDN, SSP, SEO, SEA, Social, IPTV, etc.).
 • Ervaring met een adserver op de markt is een extra troef (voorbeeld: DCM, Atlas, Syzmek, Adform, SmartAdserver).

Bekwaamheden:

 • Licentie, Master in digital, management, marketing, handelswetenschappen, wiskunde, enzovoort.
 • Uitstekende beheersing van Excel.
 • Kennis basisbegrippen: CPA, CPM, CPC, enzovoort.
 • Beheersing van de performantie-indicatoren van digitale marketingcampagnes.
 • Georganiseerd, nauwkeurig en multitasker.
 • Agile en efficiënt. De kandidaat moet snel kunnen evolueren om zich aan zijn omgeving aan te passen.
 • Goed inzicht in de businessdoelstellingen van adverteerders.

Heeft u belangstelling voor een job als trader?

 

KOM BIJ ONS WERKEN!


Andere artikelen