Wat is programmatic advertising?

De afgelopen jaren is het reclamelandschap aanzienlijk veranderd met de doorbraak van digitale reclame. De meeste digitale bestedingen voor adverteerders zijn nu online geconcentreerd en zijn omvangrijker dan de investeringen in klassieke televisiereclame. De opmerkelijkste verandering betreft display en de evolutie van de rol die programmatic advertising tegenwoordig kan spelen. Deze vorm van reclame die berust op algoritmes, big data en menselijke expertise, is een buitenkans voor adverteerders die hun kansen om hun doelgroep te bereiken willen maximaliseren. Programmatic maakt het immers mogelijk om een banner te tonen aan het juiste publiek, op de juiste plaats en op het juiste moment.

 

Hoe werkt programmatic advertising?

Programmatic slaagt erin zich te onderscheiden, omdat het de aankoop van reclame-inlassingen vergemakkelijkt. In tegenstelling tot klassieke display waarbij de inlassingen op voorhand gereserveerd worden, kunnen uitgevers dankzij programmatic hun reclameruimte veilen bij de meestbiedende kopers, soms zelfs in real time (RTB). Media traders beschikken over een ruim palet van tools waarmee ze de doelgroepen heel nauwkeurig kunnen bereiken. Dankzij targetting per device en aan de hand van demografische of geografische criteria, met inzet van de relevantie formaten en algoritmes al naargelang de noden van de adverteerder.

 

Programmatic jargon

De doorbraak van programmatic binnen de digitale reclame bracht een specifiek technisch jargon met zich mee. Adexchanges zijn bijvoorbeeld geautomatiseerde platformen die kopers (adverteerders, bureaus) in contact brengen met verkopers (reclameregies, supportsites van uitgevers). Trading desks beheren de aankopen van reclameruimte voor rekening van adverteerders via het gebruik van DSP’s (Demand-Side-Platforms). Bijgevolg kunnen die daardoor campagnes beheren binnen interfaces zoals Appnexus of DV 360… De uitgevers (publishers) proberen de reclameruimte op hun sites te verzilveren via SSP’s (Supply-Side-Demand). Daardoor hebben de kopers op geautomatiseerde wijze toegang tot de veiling. Het data management kan gebeuren op een DMP (Data-Management-Platform) met de bedoeling de gegevens in te zetten voor targetting (zoals socio-demografische profielen, aankoopintenties en interessecentra).

 

Waarom kiezen voor programmatic advertising?

Dankzij programmatic advertising kunnen de strategieën van merken en adverteerders geoptimaliseerd worden en aangepast naargelang de beoogde doelgroepen. Daardoor richten adverteerders zich op de aankoop van bereik, en gaat het in feite niet om de aankoop van een reclame-inlassing (zoals dat wel het geval is in klassieke mediaplanning).

Er zijn verschillende redenen om programmatic campagnes te voeren. Merken kunnen hun doelgroepen bereiken via alle media op computer (desktop), mobile, tablet, radio, TV en de sociale netwerken. Ze krijgen nog meer de kans om in contact te komen met hun bereik en een engagerende content aan te bieden om zo hun naambekendheid te versterken of conversies te genereren.

Personalisatie vormt de toekomst van digitale marketing en programmatic advertising beantwoordt aan die problematiek. Dankzij de technologieën kunnen de boodschappen in real time gepersonaliseerd worden, om aldus de relevantste en minst intrusieve advertenties te tonen. Generieke boodschappen hebben minder impact en content op maat helpt om engagement te creëren. Bedoeling is een bereik te creëren dat participeert en interageert met het merk.

Het begrip ‘lovebrand’ wordt enorm belangrijk in deze digitale tijden. Consumenten willen niet meer passief blijven en willen een rol spelen binnen hun favoriete merken. Ze zijn in staat een merkimago te verbeteren of te verslechteren. Daarom moeten merken relevante belevingen voor hun doelgroep creëren. Programmatic verleent toegang tot kwalitatieve inventarissen in vele formaten en maakt het mogelijk engagement te genereren, terwijl de impact ook nog eens kan worden gemeten.

 

Besluit

Door algoritmes en data te combineren, stelt programmatic advertising adverteerders in staat hun doelgroep/doelstelling op een efficiënte manier te bereiken. Dankzij de technologieën kunnen ze via een waaier aan uiteenlopende media met hun doelgroep in contact komen, met pertinente en engagerende boodschappen op maat.

 

Wilt u zich wagen aan programmatic advertising? Neem dan zeker contact op met de experts van Gamned! om over uw volgende campagnes te praten.

 

 

IK BEN GEÏNTERESSEERD!


Andere artikelen