RTB in programmatic uitgelegd in 3 punten

RTB is een van de pijlers in het ecosysteem van de digitale reclame. Het gaat om een protocol dat het automatische aankoopproces van digitale reclameruimte tussen koper en uitgevers vergemakkelijkt. Deze mooie belofte berust echter op een werking die niet altijd even makkelijk te begrijpen is. We ontcijferden RTB in drie punten.

RTB in programmatic

RTB behoort tot het universum van programmatic, maar de term leidt soms tot verwarring. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn beide begrippen niet onderling inwisselbaar en verwijzen ze naar twee totaal verschillende dingen. RTB vertegenwoordigt een onderdeel van programmatic en staat voor Real Time Bidding, met andere woorden een veilingsysteem in real time. In minder dan 120 ms stelt RTB publishers in staat de reclameruimte die op hun sites beschikbaar is te verzilveren door ze te veilen bij geïnteresseerde kopers.

Programmatic daarentegen verwijst naar alle marketingcampagnes die georganiseerd worden rond een aanbod dat vormgegeven wordt via SSP’s (Supply-side platform) en een vraag, de DSP’s (Demand-side platform). Aldus brengt programmatic beide zijden met elkaar in contact om hun transacties te vergemakkelijken. Er komen nog andere technologische spelers aan te pas, alsook dataleveranciers.

Hoe werkt RTB?

RTB in marketing beïnvloedt de transacties tussen kopers en publishers. Het proces verloopt in meerdere etappes. Een internaut die een zoekopdracht invoert, bezoekt vervolgens een pagina van een website. Zo activeert hij de vertoning van een advertentie (een impressie) die geveild wordt. Als het profiel van de bezoeker aansluit bij de doelgroep van meerdere kopers, ‘wint’ diegene met het maximumbod de reclame-inlassing en verschijnt zijn banner.

 

RTB en 3 pts Gamned

 

Drie goede redenen om RTB te activeren

 

Optimalisatie van de kosten

RTB maakt het mogelijk een interessante return on investment te genereren met targetted campagnes. De impressie wordt getoond aan gekwalificeerde profielen waarvan wordt aangenomen dat ze voor een conversie kunnen zorgen. Bovendien biedt Real Time Bidding het voordeel dat het budget optimaal beheerd wordt, want de maximale gewenste prijs van een impressie kan worden bepaald alvorens deel te nemen aan een veiling. Er kunnen ook insights verzameld worden om de veilingen op een strategische manier te optimaliseren en de prestaties van een reclame-inlassing te evalueren, allemaal in real time.

Opportuniteiten opsporen

RTB in programmatic stelt mediabuyers in staat reclame-inlassingen of relevante sites waaraan ze niet meteen gedacht hadden te identificeren. Vervolgens kunnen die in een specifieke campagne geïsoleerd worden om aldus performantie te genereren. Ze kunnen bovendien efficiënt naar hun publiek gericht worden, met specifieke aankoopstrategieën of boodschappen.

Efficiënte retargeting

RTB biedt ook een groot potentieel inzake retargeting. Het maakt het mogelijk internauten die niet voor conversie gezorgd hebben opnieuw te bereiken, dankzij de veilingen in real time op andere sites om ze zo op uw webpagina te krijgen. De veilingstrategieën in Real Time Bidding voor retargeting zijn anders naargelang het interesseniveau van de prospects.

RTB behoort dus tot programmatic, maar is slechts een onderdeel. Het is een aankoopsysteem voor reclame-inlassingen dat gebaseerd is op real time veilingen. In 2019 vertegenwoordigde het minder dan de helft van de bestedingen. Bij digitale campagnes moet RTB gecombineerd worden met Deals ID-strategieën om tot efficiënte campagnes te komen.

 

Wilt u het over RTB hebben? Neem dan gerust contact op met de experts van Gamned!

NEEM CONTACT MET ONS OP!


Andere artikelen